clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


simp
  MicroReader
Vydáno dne:  12.01.2008
Zobrazeno celkem:  10349
Počet příspěvků v diskusi:  14 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.44.64.64.64.84.84.8555   5 (hodnoceno 3x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.44.64.64.64.84.84.8555
 
recenze



verze pro tisk  

V tomto článku bych Vám rád přiblížil java aplikaci MicroReader. Je to velmi praktický textový prohlížeč i editor, který sice mnozí znají a v dnešní době elfů již není moc aktuální, ale na fóru stále narážím na dotazy o textových editorech a zdaleka ne všichni uživatelé mají aplikovaný elfpack pro chod elfů...

Osobně MicroReader považuji za jednu z nejlepších java aplikací vůbec. A jako textový prohlížeč nebo editor zcela určitě. Bez java/elf aplikace není prakticky možné číst v telefonu rozsáhlé textové soubory, natož je upravovat. Pro samotné čtení existují i jiné aplikace, jako například oblíbený Read Maniac, ovšem MicroReader považuji za praktičtější a rychlejší; navíc je to i editor. Další skvělá aplikace je TextEditor. Jak již z názvu vyplývá, je to také jak prohlížeč, tak i editor. Nabízí dokonce více možností než MicroReader, ale práce s ním je pomalejší. Dle mého názoru každá zbytečná funkce práci spíše znepříjemňuje. MicroReader nemá skoro žádné nadbytečné funkce a přitom mu žádná podstatná nechybí. Díky tomu je jednoduchý, rychlý, skvěle ovladatelný a velmi dobře použitelný. Navíc je freeware.



Co budeme potřebovat:

Domovská stránka MicroReaderu
Otevřít v novém okně
Download
Stáhnout


Trocha „historie“

Nejstarší verze je určena i pro javu ve verzi 1.0, bude tedy fungovat i na starších Siemensech, jako například SL45i, M50, x55... I pro tyto je MicroReader nejlepší (nebo dokonce jediný?) editor *.txt souborů. Jeho velikost je do 50ti kB a jeho možnosti jsou samozřejmě trochu omezené.

MicroReader na Siemensu SL45i

Nejnovější verze

V tomto článku se ale zaměřím na verzi nejnovější – MicroReader 1.7e-beta. Je určena pro telefony Siemens x65, x75 a telefony BenQ-Siemens založené na platformě Siemensu, jako je S68, C81, M81… Dokonce by měl správně pracovat i s telefony s větším rozlišením displeje, jako je BenQ-Siemens E71 nebo EL71. Oproti starším verzím nepřináší na první pohled nic převratného; především podporu JSR-75 a tedy funkčnost na S75 a novějších telefonech.

Podporované formáty

MicroReader podporuje různé formáty textových souborů. Samozřejmě bez problémů otevřete, upravíte či vytvoříte nový *.txt, soubor. Není problém otevřít i jiné textové soubory s trochu exotičtějšími příponami, jako je třeba *.cfg, soubory s příponou *.properties, zde bohužel vadí absence kódování UTF-8, pokud používáte diakritiku. Dále můžete upravovat *.html soubory a vůbec, všechny textové... Můžete se pokusit otevřít i dokument ve formátu *.doc, s patřičným úsilím jeho textový obsah pravděpodobně nakonec rozluštíte, ale tento formát nemůžu v žádném případě označit za podporovaný. Teoreticky vlastně můžete otevřít libovolný soubor...

Dále lze číst (už nikoli upravovat) tyto formáty: PDB, PRC – častá přípona elektronických knih (používaná zejména u kapesních počítačů Palm), TCR známé ze starých dobrých Psionů… Fungují naprosto spolehlivě, MicroReader na čtení knih doporučuji. Nemůžete si přát jednodušší a rychlejší aplikaci pro tento účel. Spustíte MicroReader, otevřete knihu, pokud vám nevyhovuje písmo, nastavíte vhodnou velikost, barvu a začnete číst. Až skončíte, stiskněte dlouze červené tlačítko. Když budete chtít zase pokračovat, spustíte MicroReader a rovnou pokračujete tam, kde jste skončili. Nemusíte dělat nic dalšího. ZIP - archív musí obsahovat právě jeden zabalený *.txt soubor. Sám takto balím všechny *.txt soubory, které si nahrávám do telefonu a vím, že je budu pouze číst, nikoli upravovat. Zip komprese u textových souborů je velmi efektivní a snadná. Stačí na to obyčejný archivátor, který již určitě máte ve svém počítači... Je to vhodný formát i pro elektronické knihy.

Instalace

MicroReader nainstalujeme stejně jako každou jinou java aplikaci. Stáhneme si nejnovější verzi – tedy soubor MicroReader-1.7e-beta.zip. Rozbalíme jej a celou složku nahrajeme například do adresáře 0:/Misc. V telefonu klikneme na soubor MicroReader.jar (má pouhých 83 kB) a máme nainstalováno. Můžeme použít i rychlejší způsob, jak jsme zvyklí; soubor MicroReader.jar (popřípadě i jad) nahrát do samostatné podsložky ve složce Applications.

Najedeme do seznamu java aplikací a MicroReader spustíme. Přivítá nás hláškou s žádostí o změnu systému souborů – MicroReaderu ji můžeme (přesněji řečeno musíme) povolit pro relaci. Pokud vám tato hláška vadí, podle tohoto návodu ji můžete odstranit. Potom se nám již zobrazí soubor Readme.txt. Pravým softkey vyvoláme hlavní menu.

povolení změny systému souborů | soubor Readme.txt | Hlavní menu

Hlavní menu

První položkou v menu je soubor - File... Potvrdíme volbou „Vybrat“. Zobrazí se nám jednoduchý správce souborů. Zvládá i základní operace, jako kopírování, přesouvání a mazání souborů... Základními pracovními složkami aplikace jsou složky 0:/Misc a 0:/Text. Pokud neexistují, MicroReader je vytvoří. Po stisknutí levého softkey (More) se nám zobrazí všechny soubory a složky (kromě skrytých).

správce souborů | po stisku „More“ | otevřený textový soubor

Další položkou v hlavním menu je Add bookmark – aktuální stránka se nám přidá do seznamu záložek, abychom ji později mohli rychle najít. Další volba je Search – obyčejné vyhledávání. Vyhledává se v dokumentu pouze směrem dolů. Další nabídkou v hlavním menu je Go to... – přejít na. Možnosti máme například: První stránka, záložky, stránka číslo..., poslední stránka, dokonce i stránka náhodná – obzvláště tato možnost se opravdu hodí :-)

po stisku „Add bookmark“ | vyhledávání | nabídka „Go to...“

Další nabídkou v hlavním menu je Edit – upravit. Tato nabídka chybí, pokud soubor, který máte otevřený, má příponu např. *.pdb, *.zip... Text může být libovolně dlouhý; pokud Vás políbí Múza, můžete v MicroReaderu napsat třeba celou knihu ve formátu *.txt. Pouze budete muset dokument občas uložit; když vám odmítne psát dál. Je to ale otázka necelé vteřiny – stačí stisknout joystik.

V pořadí již jako šestá položka hlavního menu je Send SMS... Po kliknutí na tuto položku se zobrazí textový editor s textem, který byl před tím na displeji. Zpráva se odesílá standardním způsobem (nikoli přes GPRS). Další položkou v menu je Help – nápověda, jejíž základním textem je soubor Readme.txt, který znáte z prvního spuštění aplikace.

psaní/editace | nabídka během psaní | send SMS

Po položce Help následuje položka Exit – úplné ukončení aplikace. Při příštím spuštění budete mít otevřený poslední dokument, dokonce tam, kde jste právě skončili. Informaci o tom si MicroReader ukládá do souborů se stejným názvem, jako má otevřený soubor; přípona je *.bmk. Tuto položku zatím ale volit nebudeme a raději se podíváme do nastavení – položka Setup...

Nastavení

V nabídce Setup se nachází základní nastavení. Například tučné písmo (Bold font), mezery mezi řádky (Line space), listování po jednotlivých řádcích, nikoli po celých stránkách nastavíte pomocí Line scroll, můžete si zaškrtnout zobrazování posuvníku (Scrollbar), nastavit příšerné efekty při otáčení stránek (Slideshow efect) či otočení textu o 90 nebo 280 stupňů. Nad levým softkey máme Character settings; tedy nastavení kódování. Mezi nejběžnější bude pro nás patřit ISO 8859-2, Central European nebo Automatic. UTF-8 bohužel chybí, což je škoda. Považuji to za největší (a zároveň jediný?) nedostatek MicroReaderu.

nabídka Setup | volba kódování

Vytváříme nový textový soubor

Již na začátku jsem uvedl, že MicroReader dokáže textové soubory vytvářet. Je to jednoduché. Stačí vstoupit do nabídky File a v prohlížeči souborů se nám nad levým softkey objeví možnost New... Tedy, objeví se vždy, kromě složky My files, kde máme možnost More nebo Less. Takže najedeme do jakékoli jiné požadované složky a stiskneme New... Zadáme název souboru (přípona *.txt se doplní sama), stiskneme joystik a můžeme začít psát.

možnost New... nad levým softkey | zadání názvu souboru | píšeme...

Během psaní moc voleb nemáme, po stisknutí pravého softkey se nám objeví základní nabídka. První položka je pro uložení, druhou položkou se vrátíte zpět, třetí označíte text, příkazem Cut jej vyjmete a příkazem Copy zkopírujete do schránky. Už od Siemensu C55 ale stačí podržet hvězdičku a možnosti označit, kopírovat a vložit máte standardně. A ukládáte stisknutím joystiku, takže tuto nabídku vůbec používat nemusíte.

Klávesové zkratky

Další šikovnou vymožeností MicroReaderu jsou klávesové zkratky. Uplatňují se během čtení textů. Sice není možné je měnit a myslím, že nejsou zvoleny moc moudře, ale musím uznat, že nic podstatného nechybí.

Zelené tlačítko nám začne vytvářet SMS zprávu, což jsem již popisoval výše.

Levým softkey se dostaneme do nabídky Go to..., se kterou jsme se také již seznámili.

Joystik - Stisknutím joystiku skočíme na následující stránku. Všemi čtyřmi směry pak můžeme posouvat text podle nastavení buď o celou stránku nebo pouze o jeden řádek.

Červené tlačítko - Stisknutím červeného tlačítka začneme text upravovat. V případě, že se jedná o formát, který upravovat nelze, nám pak červené tlačítko slouží k otáčení textu o +/- 90 stupňů.

zobrazení naležato – poměrně dlouhý řádek

Tlačítko 1 má bohužel zcela stejnou funkci, při dlouhém stisku skočíme na první stránku.

Tlačítko 3 - Stisk tlačítka 3 nám slouží pro vyhledávání. Tuto funkci jsem již popisoval. Druhý stisk bych česky nazval jako "Najít další..." Pokud chceme změnit zadání hledaného textu, stiskneme trojku dlouze.

Tlačítko 5 - Stisknutí tlačítka 5 zobrazí v horní části displeje název souboru, dole stavový řádek s časem a informací o aktuální stránce a jejich celkovém počtu. Při dalším stisku pětky zmizí i stavový řádek. Pokud budeme tlačítko držet dlouze, informace se zobrazí a po uvolnění zase zmizí.

název souboru se stavovým řádkem | samotný stavový řádek

Tlačítko 7 - Stisknutím sedmičky přidáte do záložek jakousi "standardní záložku" Rozdíl od záložky obyčejné vidím pouze v tom, že tato může být jenom jedna. Pokud přidáte další takovouto záložku, dojde k přepsání té staré.

Pokud čteme konstantní rychlostí a jsme líní otáčet stránky, podržíme sedmičku dlouze a dostaneme se do režimu s automatickým otáčením stránek - slide show efect. Zpočátku si budeme posunovat sami, rychlost otáčení se nám potom přizpůsobí. Osobně mi ale tento režim nevyhovuje.

Tlačítko 9 posouvá text o jedno slovo.

Hvězdička - Hvězdičkou měníme velikost a styl písma. Mačkáním hvězdičky se písmo stane tučným, při dalším stisku se zvětší mezery mezi řádky, při dalším se zvětší písmo samotné a koloběh pokračuje znovu. Dlouhým stiskem měníme kódování.

nabídka stylu písma

aby to bylo kompletní... toť vše, větší to již nebude...

Tlačítko 0 - Pokud vám nevyhovují barvy při čtení textu, pomocí nuly je můžete libovolné změnit. Máte šest přednastavených schémat, tlačítkem Edit, jež máte nad pravým softkey, je můžete libovolně změnit. Barvy se zadávají v RGB, přičemž výsledný efekt rovnou vidíte. Dlouhým stiskem nuly otáčíte zobrazení, stejně jako v případě jedničky, popřípadě červeného tlačítka.

výběr z šesti barevných schémat| editor barev

Křížek - Krátkým stiskem křížku posunujete text o jeden znak, dlouhým stiskem zamknete klávesnici. A trojitým křížkem někteří skáčeme do Native menu :-)

Klávesy 2, 8, 4, 6 - Vynechal jsem dvě dvojice tlačítek. Těmito tlačítky posunujete vždy o jeden řádek. Doporučuji tedy v nastavení nemít zaškrtnuto Line scroll. Joystikem pak budete posouvat o stránku, číselnými tlačítky o jeden řádek. Tlačítka 2 a 8 využijete při normálním zobrazení, dvojici tlačítek 4 a 6 pak oceníte při zobrazení naležato.


Myslím, že tímto se mi podařilo shrnout vše podstatné, i když některé věci, jako je například možná změna písma, jsem Vám zatajil. Ale neptejte se mě, proč. Přeji spokojené používání MicroReaderu...










  Diskuse k tématu
03.02.08 17:52  Re: MicroReader   D4X Zobrazit příspěvek
03.02.08 19:09  Re: MicroReader   michalkopecky Zobrazit příspěvek
03.02.08 19:56  Re: MicroReader   teda kde jsou ty casy, kde jsem v microreaderu cital cele knihy :cool:Whitek Zobrazit příspěvek
03.02.08 21:32  Re: MicroReader   siemenshun Zobrazit příspěvek
03.02.08 22:03  Re: MicroReader   pip@ Zobrazit příspěvek
03.02.08 23:59  Re: MicroReader   michalkopecky Zobrazit příspěvek
04.02.08 14:36  Re: MicroReader   Julda Zobrazit příspěvek
04.02.08 17:35  Re: MicroReader   jenda^^ Zobrazit příspěvek
04.02.08 19:11  Re: MicroReader   simp Zobrazit příspěvek
04.02.08 20:02  Re: MicroReader   michalkopecky Zobrazit příspěvek
05.02.08 06:05  Re: MicroReader   Julda Zobrazit příspěvek
14.02.08 21:55  Re: MicroReader   Makavelina Zobrazit příspěvek
14.02.08 22:51  Re: MicroReader   LumkaCZ Zobrazit příspěvek
18.02.08 21:19  Re: MicroReader   simp Zobrazit příspěvek
18.02.08 21:42  Re: MicroReader   LumkaCZ Zobrazit příspěvek


Zobrazit fórum
 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor